Θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μικρογραφία από την Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον Ψευδο-Καλλισθένη, ελληνικό χειρόγραφο, 14ος αιώνας.
Από τι πέθανε τελικά ο Μέγας Αλέξανδρος;

Πριν από μερικούς μήνες μια νέα επιστημονική θεωρία έκανε την εμφάνιση της σχετικά με τον Μέγα Αλέξανδρο. Η θεωρία προέρχεται από ειδικούς του πανεπιστημίου του Otago της Νέας Ζηλανδίας και ισχυρίζεται ότι βρήκε τα πραγματικά αίτια του θανάτου του και το λόγο για τον οποίο το σώμα του του δεν είχε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες ημέρες.
Στην επιστημονική θεώρηση το Ancient History Bulletin, αναφέρεται ότι ο θάνατος του να είναι η πιο διάσημη περίπτωση νεκροφάνειας ή λανθασμένης διάγνωσης θανάτου που έχει καταγραφεί στην ιστορία.



Σύμφωνα με την υπεύθυνη της μελέτης δόκτορα Katherine Hall ο Μέγας Αλέξανδρος ανέπτυξε μία προοδευτική συμμετρική και αύξουσα παράλυση κατά τη διάρκεια της ασθενείας του και παρ’ όλο που ήταν πολύ άρρωστος, παρέμεινε πνευματικά διαυγής μέχρι και ακριβώς πριν πεθάνει, χωρίς όμως να μπορεί να περπατήσει ούτε να μιλήσει.